Brusel ocenil Eye-T.cz za zpřístupňování ECDL zrakově postiženým

25. června 2012

(Tisková zpráva Eye-T.cz)

BRUSEL - Ve dnech 21.-22. června proběhla v Bruselu konference Evropské komise pod názvem Digital Agenda Assembly 2012, jejíž součástí byl i slavnostní ceremoniál s předáváním ocenění v rámci soutěže e-Inclusion 2012. V jedné z kategorií byl mezi třemi přítomnými finalisty z celé Evropy i pan Marek Sikora, předseda občanského sdružení Eye-T.cz, soutěžící s projektem zpřístupňování zkoušek ECDL osobám s těžkým zrakovým postižením v ČR.

Cílem e-Inclusion Awards, jejíž ocenění předává Evropská komise od roku 2008, je objevovat a oslavovat jednotlivce i organizace, jež prosazují nové technologie a využívají potenciál internetu jako prostředek ke zlepšování vyhlídek do budoucna a otvírání nových horizontů, zvyšování zaměstnanosti a vypořádávání se se spletitými společenskými a hospodářskými složitostmi dneška. Letošní soutěž byla obzvláště těžká, neboť se v ní sešlo dosud nejvíce příspěvků.

"Po celé Evropě je spousta subjektů, které se neúnavně snaží přivést internet do životů znevýhodněných lidí," říká paní Neelie Kroes, viceprezidentka Evropské komise zodpovědná za digitální program pro Evropu, a dodává: "Některé z velmi působivých příběhů v této soutěži byly od jednotlivců, kteří obrátili svůj život a zkvalitnili jej prostřednictvím digitálních technologií. V současnosti již těmito technologiemi pomáhají ostatním."

V kategorii, v níž soutěžil pan Sikora, získal nakonec celkové prvenství belgický projekt na vzdělávání mentálně postižené mládeže, např. s Downovým syndromem, prostřednictvím speciálních webových stránek. Závěrem jsme se tedy zeptali pana Sikory na jeho pocity z účasti ve finále:

"Považuji samotnou účast mezi třemi finalisty z celé Evropy za nesmírnou čest nejen pro Eye-T.cz, ale i pro Českou republiku. V každé kategorii mohl sice být oceněn pouze jeden vítěz, ale vedle nich nebylo v Bruselu poražených. Příspěvky byly vysoké kvality a porotě její úkol nezávidím. Nicméně - upřímně a lidsky - každého by asi trochu zamrzelo, že když už vystoupal na Mount Everest, zůstal nakonec jediný krůček před samým vrcholem. Na druhé straně - mohu říci: 'Byl jsem na Mount Everestu.' A výhled to byl doopravdy nádherný."

Skupinové foto finalistů e-Inclusion Awards 2012 (Zvětšený obrázek se otevře do nového okna) Certifikát finalisty e-Inclusion Awards 2012 (Zvětšený obrázek se otevře do nového okna)

Více na téma ECDL a zrakově postižení viz sekce Vzdělávání/ECDL.

MENU

Vyhledávání