Proběhly testy ECDL pro osoby se ZP

31. října 2014

V pondělí 27. října 2014 proběhly v Hradci Králové zkoušky mezinárodního konceptu počítačové gramotnosti známé pod zkratkou ECDL. I tentokrát spočívalo jejich specifikum v tom, že oba uchazeči byli z řad osob s velmi těžkým zrakovým postižením.

Prvním z nich byl uživatel odečítače obrazovky WinMonitor z Prostějovska, který tímto dnem zakončil svou nelehkou, ale nesmírnou pílí (i v rámci přípravného kurzu) a pevnou vůlí podepřenou cestu za vytčeným cílem (celá zpráva). Podařilo se mu úspěšně rozlousknout oříšek jménem Modul 3 - Textový editor a stane se tak brzy držitelem Osvědčení ECDL Start, které dokládá, že zvládá základní práci s počítačem. BLAHOPŘEJEME!

Druhým testovaným byl Ing. Karel Hrubeš, nevidomý lektor a uživatel odečítače JAWS z Královéhradecka, který v tento den úspěšně odvalil předposlední kámen na své vytčené cestě získat Certifikát ECDL Core (celá zpráva). Podařilo se mu zvládnout Modul 6 - Tvorba a úprava prezentací, k čemuž mu rovněž upřímně BLAHOPŘEJEME! Pokud jste někdy pracovali s aplikací Microsoft PowerPoint, dokážete o to více ocenit umění Ing. Hrubeše, který všechny zadané úkoly prováděl pouze pomocí klávesnice. Karel nechtěl nic ponechat náhodě (u testů nezbývá prostor pro tápání a improvizaci) a podstoupil před zkouškami přípravné odborné školení.

Panu Hrubešovi nyní zbývá doplnit poslední kamínek do sedmidílné mozaiky - práci s databázovým programem. Jistě mu nejen my budeme držet palce!


Více na téma ECDL pro zrakově postižené.

MENU

Vyhledávání